Burgerwetenschap in tijden van corona: begluur de broedende ooievaar

Sinds kort hebben we in het Zwin Natuur Park een camera die doorlopend live beelden toont van twee ooievaarsnesten in het park. Je kan de beelden hier bekijken en er voortdurend de broedbezigheden volgen van twee ooievaarskoppels: https://www.youtube.com/watch?v=s-0JiUeW46U

Op het rechtse nest, het dichtste bij de camera, zijn de eerste jongen ondertussen uitgekomen. In de vooravond van 27 april hebben we de eerste tekenen van de jongen kunnen waarnemen! Dus voor dit nest kunnen er geen gegevens meer doorgegeven worden. 

Op het linkse nest, dat iets meer naar achter ligt, zijn de eieren pas midden april gelegd, dus hier verwachten we midden mei de eerste jongen. Op het rechtse nest zijn ze wat later beginnen broeden, daar verwachten we midden mei de eerste jongen. 

Normaal gezien zou je onze ooievaars gewoon in het Zwin Natuur Park zelf kunnen komen bewonderen. Vanuit onze prachtige ooievaarstoren zie je van achter een speciaal groot raam deze twee ooievaarskoppels van heel dichtbij. Helaas is het Zwin Natuur Park de volgende weken gesloten ten gevolge van maatregelen tegen het Coronavirus. Niets is beter dan de ooievaars in levenden lijve zien, maar voorlopig zijn de camerabeelden een mooie vervanging.

Tijdens de broedtijd brengen ooievaars heel veel tijd zittend op het nest doorbrengen. Dat moet om de eieren warm te houden en de embryo’s tot ontwikkeling te laten komen. Beide partners broeden beurtelings op de eieren. 

Zin om mee te doen aan burgerwetenschap?

Heb je zin om mee te doen aan een onderzoek? Het is simpel:

Zie je de oudervogel op het linkse nest rechtstaan? Wacht even tot die gaat zitten om te broeden. En dan het aantal minuten timen dat de vogel blijft zitten! We willen weten hoe lang een bepaalde vogel op het nest blijft zitten om te broeden en wie het is. 

Dus in totaal vragen we vijf zaken om te noteren:

  1. Datum
  2. Tijdstip (tot op de minuut, vb. 14:15)
  3. Linkernest (enkel linkernest nu nog aan te geven, aangezien de jongen al uitgekomen zijn op het rechternest)
  4. Het aantal minuten dat de vogel op het nest is blijven zitten.

Geef alle resultaten in via volgend formulier. 
Tot de eerste jonge ooievaar uit het ei komt geven we wekelijks een duoticket voor het Zwin Natuur Park. Zodra het park weer opengaat kan je dan de ooievaars in levenden lijve komen bekijken vanuit de ooievaarstoren! Wil je meedingen naar een duoticket? Vul dan zeker jouw e-mailadres of telefoonnummer in bij het resultaat van jouw onderzoek + geef een antwoord op de schiftingsvraag: hoeveel likes zal de livestream gehad hebben tegen de volgende maandagmiddag 12uur. Elke week sluiten we op zondagavond om 20 uur de deelnames af voor de voorbije week. 

Oh ja, nog een leuk weetje: deze twee ooievaarskoppels zijn de ouders van de drie jonge ooievaars die we vorig jaar met een zender hebben uitgerust. Meer info daarover, met frequente updates over de avonturen van de jonge ooievaars, vind je hier: https://www.zwin.be/nl/operatie-ooievaars