1000-soortendag in het Zwin

Op 24 en 25 mei ging in het Zwin Natuur Park gedurende 24 uur een 1.000-soortendag door.

De lat werd heel hoog gelegd: op 1 dag minstens 1.000 soorten dieren en planten vinden in het Zwin! Om dat doel te halen konden we rekenen op een aantal soortenexperts die het gebied doorkruisten.

28-05-2019

Doel gehaald!

Het doel van 1.000 soorten werd met glans gehaald, 48 waarnemers deden 3.140 waarnemingen, goed voor zo maar eventjes 1.021 soorten!

Dat aantal zal nog verder oplopen: bepaalde ongewervelden kunnen in het veld niet op soort worden gebracht, en daarvoor is nog meer onderzoekswerk nodig. Het definitieve resultaat zal dus nog iets langer op zich laten wachten, maar het is geweldig dat het doel nu al bereikt is.

Deze 1.000-soortendag toont aan dat het Zwin een fantastisch natuurgebied is met een zeer hoge biodiversiteit.

Waarnemingen

De meest soortenrijke groepen waren planten (301 soorten), nachtvlinders (141 soorten), kevers (108 soorten) en vogels (106 soorten).

Er werden een aantal bijzondere soorten waargenomen. Een groepje van 4 bijeneters was de topper op vogelvlak. De grootste bijzonderheden waren een aantal ongewervelden, met name bij de nachtvlinders. Zo waren er waarnemingen van kwelderpistoolmot (eerste waarneming voor Vlaanderen), egale ruskokermot (derde waarneming voor België) en zeeruskokermot (in België alleen bekend uit het Zwin). Ook in het oog springend was de zesde Belgische waarneming van grote wespbij.

Egale ruskokermot 
Coleophora adjunctella

Foto's Wim Declercq

Linkse foto pagina = Witte grasmineermot

Klein avondrood
Deilephila porcellus

Zeeruskokermot
Coleophora maritimella

Resultaten bekijken?

De resultaten kunnen worden geraadpleegd via deze link: https://waarnemingen.be/bioblitz/zwin/