Ooievaar Spencer, Y0716

  • Nest 15 - 1 van de 2 nesten bij de ooievaarstoren
  • Ringnummer Y0716 - geringd op 7/06/2021
  • Zendernummer 212693 - gezenderd op 21/06/2021
  • Vader ongeringd - Moeder geringd met ring M6027
  • Peter: Garage Spegelaere, te Brugge

Status 29 juni 2022

Spencer bleef begin juni nog in Dannes in Noord-Frankrijk, maar op 12 juni vloog de vogel op ca. 4 uur tijd naar het Zwin. In vogelvlucht is de afstand ca. 150 kilometer, maar Spencer maakte een boogje landinwaarts en kwam via Poperinge en Ieper België binnen. Hij bracht een blitsbezoekje aan zijn geboorteplaats in het Zwin Natuur Park en zag vermoedelijk dat zijn ouders op hetzelfde nest alweer met een nieuwe kroost zaten. De ooievaar vloog vervolgens een eindje landinwaarts en bracht de nacht door op een verlichtingspaal tussen Westkapelle en Oostkerke. Op 13 juni was er tijd voor een beetje sightseeing in de omgeving van Damme, maar in de valavond keerde Spencer weer resoluut terug naar het zuidwesten. De vogel bracht de nacht door in de buurt van Diksmuide en op 14 juni keerde hij terug naar de vertrouwde afvalverwerkingssite van Dannes in Frankrijk. Daar bleef hij de rest van juni hangen.

Status 13 juni 2022

Spencer heeft zijn weg richting het Zwin teruggevonden! Sinds eind mei verbleef Spencer in Dannes in Noord-Frankrijk. Op 12 juni vertrok onze zenderooievaar van daar richting zijn geboortestreek. Op iets minder dan vier uur overbrugde de vogel de afstand tot het Zwin. Leuk te zien aan zijn trip is dat hij op een boogscheut van zijn peter (garage Spegelaere) is voorbij gevlogen. 

In de namiddag kwam Spencer aan in de Kleyne Vlakte. We hebben hem nog niet kunnen waarnemen, dus hopelijk blijft hij even in de buurt om hem even te zien. Heel interessant om te zien dat Spencer, net zoals bijna al onze andere zenderooievaars, terugkeert naar zijn geboortegrond. 

Status 7 juni 2022

Spencer zat sinds begin mei in de Seinevallei tussen Le Havre en Rouen in Noord-Frankrijk. Op 17 mei vertrok hij van daaruit noordwaarts. Hij volgde langzaam de Franse kust, in korte etappes. Op 22 mei had Spencer België in zicht, maar net ten westen van Duinkerken maakte de ooievaar rechtsomkeer. Hij vloog een eind terug, om halt te houden in Dannes. Daar was hij op 18 mei al langs gekomen, om er even halt te houden, en blijkbaar had hij de plek onthouden. Op de afvalverwerkingssite daar kon hij zijn collega Zwin-ooievaar Esperanza tegenkomen. Spencer verblijft sindsdien, en nog zeker tot de eerste week van juni, in Dannes.

Status 9 mei 2022

Wat met onze junior, Spencer (°2021)? Bij de vorige update zat die nog bij Zaragosa, in Noord-Spanje. Daar bleef Spencer hangen tot 25 april. Die dag vloog hij noordwaarts, over de Pyreneeën. Na ca. 250 kilometer bracht hij de nacht door bij Saint-Symphorien, een eind ten zuiden van Bordeaux, in Frankrijk. De volgende dag ging het alweer ca. 190 kilometer verder naar het noorden. Vervolgens werd enkele dagen halt gehouden in de ruime regio rond de stad La Rochelle. Eind april – begin mei ging de tocht weer verder, en op 2 mei kwam Spencer aan bij de stad Le Havre, in Normandië. De voorbije week hing Spencer rond in de Seinevallei tussen Le Havre en Rouen, een gebied met een lengte van ca. 60 kilometer.

Status 12 april 2022

Al geruime tijd konden we voor Spencer kort zijn: hij zat heel lang in zijn overwinteringsgebied in Noordwest-Marokko. Maar op 30 maart was het echter zover: Spencer zette de trektocht terug naar het noorden in. Die eerste dag vloog hij ca. 165 kilometer, tot net voor de Straat van Gibraltar. Op 1 april stak de vogel de zee-engte weer over en was ie terug in Europa. Van 2 tot 7 april hield Spencer halt in een landbouwgebied langs de Guadalquivir-rivier ten zuiden van Sevilla, vermoedelijk in de rijstvelden. Daar zijn Amerikaanse rivierkreeften een bekende delicatesse voor ooievaars. Op 8, 9 en 10 april trok Spencer weer stevig door, met respectievelijk ca. 210, ca. 260 en ca. 220 kilometer. De bergketen van de Sierra Morena in Noord-Andalusië was duidelijk een barrière, en de vogel vloog oostwaarts om de bergen heen, een eind ten oosten van Madrid, en oostelijker dan gebruikelijk voor de meeste zenderooievaars. De Ebro-vallei was ook voor Spencer een onweerstaanbare stopplaats, want de laatste dagen bracht de vogel door in de buurt van Zaragosa.

Status 28 maart 2022

Spencer zit nog steeds op zijn vertrouwde winterstek bij Kénitra in Noord-Marokko. Voorlopig maakt hij nog geen aanstalten om de trip naar het noorden aan te vatten.

Status 13 maart 2022

In de vorige update was ooievaar Spencer van zijn winterplek bij Kénitra in Noordwest-Marokko ca. 45 kilometer noordwaarts gevlogen, om daar een aantal dagen door te brengen langs de Sebou-rivier. Dat was blijkbaar nog geen start van de voorjaarstrek: op 28 februari keerde de vogel terug richting zuidwesten, naar zijn vertrouwde winterstek bij Kénitra.

Status 27 februari 2022

Heel even leek het er op dat Spencer, onze meest zuidelijke zenderooievaar, zijn overwinteringsgebied in Noord-Marokko zou verlaten. Op 16/02 vertrok de vogel in noordelijke richting vanuit zijn vaste stek bij de stad Kénitra. Het werd echter maar een kort tochtje van ongeveer 45 kilometer, dat maar iets meer dan een uur duurde.
Spencer hield er halt in een landbouwgebied in de laaggelegen gebieden langs de Sébou-rivier. De ooievaar bestreek er sindsdien een groot gebied met een doorsnede van ongeveer 30 kilometer, tussen de plaatsjes Dar el Mekhachime, Sidi Allal Tazi en Douar Meknasset.
Voor de verandering zocht Spencer in deze regio geen voedsel op afvalstorten, maar in landbouwgebied. Een opvallend verschil daarbij is dat de vogel een aanzienlijke grotere actieradius heeft in vergelijking met voedsel zoeken op storten. Een stort is een soort van fastfoodrestaurant, waar altijd uitbundig veel voedsel aanwezig is op dezelfde, voorspelbare plaats. Grote verplaatsingen zijn dan niet nodig, en dat zagen we heel goed bij Spencer toen hij nog op zijn vorige overwinteringsplek bij Kénitra zat. In landbouwgebied is het voedsel veel minder voorspelbaar op één plaats te vinden, en dus moet de vogel zich (vermoedelijk samen met andere ooievaars) regelmatig verplaatsen.

Status 7 februari 2022

Spencer verbleef de voorbije maand nog steeds de hele tijd bij de stad Kénitra, aan de Atlantische kust van Noordwest-Marokko. Daar kwam hij aan op 4 november 2021. De vogel gebruikt als voedselgebied trouw een afvalverzamelplaats op een schiereiland in de Sébou-rivier, net buiten de stad. Overnachten gebeurt op korte afstand daarvandaan, op gebouwen in een industriegebied of in een moerassige zone aan een klein stuwmeer, allebei aan de noordoostelijke rand van Kénitra. De verplaatsingen van Spencer waren in de hele periode nog altijd heel beperkt.

Status 10 januari 2022

Spencer is op dit moment onze meest zuidelijke zenderooievaar. Hij verbleef de hele maand december, tot in januari, de hele tijd bij de stad Kénitra aan de Atlantische kust van Noordwest-Marokko. Daar kwam hij aan op 4 november 2021. Voedsel zoeken gebeurt op een afvalverzameplaats op een schiereiland in de Sébou-rivier, net buiten de stad. Overnachten gebeurt op 1,5 kilometer daarvandaan, op gebouwen in een industriegebied aan de rand van Kénitra. De verplaatsingen van Spencer waren in de hele periode heel beperkt.

Status 24 november 2021

Spencer maakte op 1 oktober de oversteek van Spanje naar Marokko. Na een korte stop bij Tanger, trok de vogel op 4 oktober naar de omgeving van de stad Ksar-el-Kèbir. Daar bleef hij enkele weken pleisteren. Voor wie onze zender-ooievaars een beetje kent hoeft het niet te verbazen dat de lokale afvalwerkingsplaats heel aantrekkelijk was: daar bracht Spencer veel tijd door om voedsel te zoeken. Op 4 november kreeg de vogel weer last van reiskriebels. Spencer vertrok die dag rond de middag, en vloog ca. 100 kilometer zuidwaarts, tot bij de stad Kénitra, aan de kust van de Atlantische Oceaan. Daar zit deze ooievaar nu nog steeds. Het activiteitenpatroon is vrij voorspelbaar: er wordt voedsel gezocht op een afvalwerkingsplaats ten noorden van de stad. Om te overnachten zoekt Spencer Merdjat Si Ali Bouchta op, een waterrijk gebied vlakbij de afvalverwerkingsplaats. Vermoedelijk zal dit Spencers overwinteringsplaats worden.

Status 5 oktober 2021

Vorige week hadden wel al gemeld dat hij tot in het zuiden van Spanje was geraakt in een sneltempo. De ooievaar op 28 september aan in het La Janda, een groot landbouwgebied in het uiterste zuiden van Spanje. Dit is een bekende verzamelplaats voor ooievaars die plannen hebben om de Straat van Gibraltar over te steken. Dat merkten we de voorbije jaren ook al bij onze eigen zenderooievaars. Spencer hing hier twee dagen rond, en maakte op 1 oktober, in de late namiddag de overstreek naar Marokko.
Op 2 en 3 oktober werd halt gehouden net ten zuiden van Tanger. Op 4 oktober vloog de vogel nog eens ca. 65 kilometer.  verder naar het zuiden, tot Ksar-el-Kébir.
Dat plaatsje in Noord-Marokko is ons niet onbekend. Cora, een van onze zendervogels uit 2020, hield hier kort halt in september 2020. Ksar-el-Kébir was ook de overwinteringsplaats van ooievaar Emily in de winter 2019-2020. Helaas kwam Emily daar toen door elektrocutie om het leven. We zijn benieuwd of Spencer hier zal blijven overwinteren of verder zal trekken.

Status 28 september 2021

Ooievaar Spencer bevond zich sinds 13 september in Moult nabij een afvalverwerkingsplaats. Na een dikke week had hij het er wel gezien en Spencer vertrok op 21 september verder richting het zuiden.

De eerste dag begon al vrij sterk en legde hij zo’n 350km af, tot bij Canal de Charras.
En nee hoor, de trektocht stopte niet! Op 22 september vloog hij verder tot Sabres, zo’n 250km.
Op 23 september stak onze Zwinooievaar rond 15u30 de grens naar Spanje over. We dachten even dat hij in Pamplona halt zou houden, maar het was nog te vroeg dag om te stoppen blijkbaar, dus ging Spencer nog even door tot bij, jawel, een stortplaats nabij Calahorra. Een verdiende rust na zo’n grote 300km vliegen.
De volgende dag was het een iets kleinere tocht van 125km. De 25ste overnachtte de vogel in een klein parkje Parque O’Donnel. Aangezien we kunnen veronderstellen dat Spencer niet alleen was, moet dit wel een leuk zicht geweest zijn met verschillende ooievaars samen in het midden van het stadje Alcalá de Henares.
Daarna ging de tocht weer verder tot op een stortplaats nabij Almagro. Hij verbleef er de volgende dag nog tot de middag en vloog dan een stukje verder voor een overnachting in een bos nabij Fuentes de Andalucia.
Gisterenavond zagen we dat Spencer ondertussen al bijna in het uiterste zuiden van Spanje is, heel erg benieuwd of hij de oversteek naar Afrika zal maken!

Status 19 september 2021

Spencer verliet op 12 september zijn verblijfplaats in het Noord-Franse Blaringem, waar hij iets minder dan een maand (sinds 18 augustus) had verbleven. 12 september was blijkbaar een prima dag om te trekken voor ooievaars in Noord-Frankrijk, want ook Léon, Esperanza en Kris gingen die dag reizen. Na ca. 80 kilometer stopte de vogel om te overnachten nabij Abbeville aan de monding van de Somme. Opmerkelijk: op die stopplaats kwam die dag ook Esperanza aan, een van onze zender-ooievaars uit 2020. Op 13 september trok Spencer ca. 180 kilometer verder door richting zuidwesten. Uit de zendergegevens blijkt duidelijk dat Esperanza in dezelfde groep moet hebben gezeten. Opmerkelijk hoe verschillende van onze zender-ooievaars elkaar terugvinden! De trektocht eindigde bij het dorpje Moult, in de buurt van de Normandische stad Caen. De volgende dagen bleven Spencer en Esperanza daar hangen bij een afvalverwerkingsbedrijf. Leuk weetje: in september 2020 hield de inmiddels overleden zender-ooievaar Guido ook enkele dagen halt op die afvalverwerkingsplaats bij Moult.

Status 26 augustus 2021

Spencer zat, net als Léon, nog steeds op een afvalverwerkingsbedrijf bij Blaringem in Noord-Frankrijk.

Status 24 augustus 2021

Spencer, de eerste zender-ooievaar die een week geleden vertrok, verblijft momenteel op hetzelfde afvalverwerkingsbedrijf als Léon in Blaringhem in Noord-Frankrijk. Zouden de jonge vogels elkaar herkennen? 

Status 19 augustus 2021

Het is zover: de eerste van onze jonge zender-ooievaars van 2021 is aan de grote trek naar het zuiden begonnen! Het gaat om Spencer, niet toevallig het oudste jong van de 5 ooievaars die we die jaar hebben gezenderd in het Zwin Natuur Park. Spencer bracht de nacht van 17 op 18 augustus nog door op het ouderlijk nest in het park, bij de ooievaarstoren. In de ochtend verliet Spencer zijn slaapplaats, en tot de middag hing de vogel rond in de Tolpaartpolder, aan de zuidoostrand van het centrum van Knokke. Rond 13u30 vertrok hij van daar in zuidwestelijke richting. De voorbije week had Spencer in die richting uitstapjes gemaakt tot de omgeving van Damme en tot het industrieterrein langs het Boudewijnkanaal ten noorden van Brugge. Niet op 18 augustus echter: Spencer vloog resoluut verder en vloog verder naar het zuidwesten, ten westen van de stadskern van Brugge. Via onder meer Jabbeke en Koekelare trok de vogel gestaag door de provincie West-Vlaanderen. De laatste peiling van de zender gebeurde rond 17 uur, bij het dorp Roesbrugge-Haringe, niet ver van Proven. Nog nét in West-Vlaanderen en in België! Het grote avontuur is begonnen voor Spencer! Opvallend: in tegenstelling tot de vorige 2 jaren vertrokken onze zender-ooievaars niet allemaal samen op trek. Des te opvallender voor Spencer is dat hij ook niet samen is vertrokken met zijn 2 nestgenoten, die ook gezenderd zijn, Murshid en Gerana.