dag van de wetenschap

Ook het Zwin Natuur Park neemt deel aan de Dag van de Wetenschap!

Op de dag van de Wetenschap op zondag 25 november staan wetenschapsliefhebbers verspreid over 97 locaties in gans Vlaanderen en Brussel paraat! 
Ook in het Zwin Natuur Park zijn er 4 activiteiten gepland zodat de bezoeker samen met de Zwingids op ontdekking kan als een échte wetenschapper. 

21-11-2018

Vogelringdemonstraties

Vogelexpert en hoofd van de Belgische ringwerk Didier Vangeluwe zal tussen 10u en 12u van dichtbij tonen hoe verschillende vogels geringd worden. 

We proberen om mezen, vinkachtigen en hopelijk Barmsijzen te ringen. Er is opnieuw een "invasie" vanuit Scandinavië/Rusland van deze laatste soort, dus heel erg benieuwd of we ze zondag te zien krijgen! 

Leren over veren

Hoe houden veren een vogel warm, of hoe kunnen ze ze laten vliegen? Sommige vogels gebruiken hun verenkleed als camouflage voor predatoren. 

De Zwingids weet je heel wat te vertellen over het bijzondere van de 'veer' en je kunt ze ook zelf onder de microscoop onderzoeken. 
Wie wil, mag zich er ook aan wagen om een kaartje te schrijven met een echte ganzenveer. 

Voeren om te loeren

Het begint wat kouder te worden, ideale periode om de vogels wat te helpen met voedsel en water in de tuin. Maar hoe begin je daar nu aan, en welke voeder plaats je het best?
Een ervaren Zwingids geeft een lezing over het voederen van vogels, zodat je ook in jouw tuin de vogels kan observeren en meer over hen te weten kan komen! Ook in de voederhut is er een Zwingids aanwezig om meer uitleg te geven. 

Zelf aan de slag!

Wie liever écht een handje toesteekt om de vogels te helpen tijdens de wintermaanden kan tijdens de workshop terecht om een nestkastje te bouwen. 

De workshop is voorzien voor jongeren van 8 tem 12 jaar en is €7 (inclusief nestkastje).