Verslag van onze stagiair Rembrand Vandevelde

In het najaar van 2017 heeft Rembrand stage gelopen in het Zwin Natuur Park, dit telkens 2 dagen in de week. 

We wilden hem graag ook de kans geven om zijn ervaring in het Zwin Natuur Park te delen. 

19-12-2017

Laat ik me eerst even voorstellen. Mijn naam is Rembrand Vandevelde, ik ben 19 jaar en zit in mijn tweede jaar Groenmanagement aan de Vives-campus in Roeselare.

In deze opleiding kan je hoofdzakelijk twee verschillende richtingen uit:

  1. Tuinaanleg en boomkwekerij
  2. Natuur(beheer).

Mijn keuze ligt echter al lang vast: ik wil de tweede richting uit. Toen ik eind augustus hoorde dat de mogelijkheid bestond om mijn eerste stage in het Zwin Natuur Park te doen, kwam dit dus ook zeer goed uit. Het is de perfecte combinatie voor mij: groen én dieren. Ook woon ik zelf in Knokke, dus kon ik elke dag met de fiets komen.

Mijn opdrachten hier zijn erg uiteenlopend. Het is elke dag wel iets anders, dus ik heb dan ook op veel vlakken kunnen bijleren.

Mijn eerste opdracht was de vogelkastjes die in het park zijn opgehangen digitaal in kaart brengen, zodat het beheer ervan vereenvoudigde.
Verder bestond een belangrijk deel van mijn stagewerk uit het voorbereiden van modules van bezoekende klasgroepen. Zo zijn we enkele dagen zoet geweest met het uitwerken van een opdracht voor een klas uit het 5e middelbaar, die in het Zwin Natuur Park hun onderzoekcompetenties omtrent biotische en abiotische factoren kwamen opstarten. Wat mij daarbij opviel was het professioneel materiaal dat deze leerlingen, maar ook andere bezoekende klassen, mochten gebruiken om hun onderzoek te kunnen uitvoeren. Zo kregen ze zowel telescopen, statieven, iPads en dataloggers (om de abiotische omstandigheden te meten) mee op hun tocht.
Ook heb ik enkele dagen besteed aan het uitwerken van nieuwe ideeën omtrent de invulling van de panoramatoren en de steigerhut en heb ik op enkele dagen in de herfstvakantie ingesprongen aan het onthaal, een oefening op vlak van communicatie, wat niet meteen mijn sterkst punt is.

Maar mijn belangrijkste werk was misschien wel de voorbereiding van de presentatie voor de ‘Voordracht Biomimicry' op 7 december, waar we reeds midden oktober aan begonnen zijn.

Naast deze taken heb ik ook zeer veel kunnen bijleren over de natuur, en dan specifiek over vogels. Ik mocht mee op gidstochten en op vogelcursus (ik vond het verbazend hoeveel sommige gidsen over vogels weten te vertellen), maar ook op de gidsenuitstap naar Harchies, ook een zeer aantrekkelijke plaats voor vogels.
Verder mocht ik enkele vergaderingen bijwonen en zelfs een kijkje nemen in de vleermuizenbunkers.

Door al deze activiteiten bij te wonen heb ik wat soorten zelf kunnen waarnemen: de kolibrievlinder, het goudhaantje, de kievit, de vliegenzwam, een torenvalk, watervleermuizen, de veldleeuwerik, een egel, een rode eekhoorn, de ijsvogel, de blauwe kiekendief de kleine bonte specht en nog veel meer.

Mijn stage periode in het Zwin Natuur Park heeft mij dus niet alleen een inkijk gegeven in de werking van een natuurpark maar heeft vooral mijn interesse in de natuur op zich doen herleven. Daarom heb ik ook besloten om na mijn stageverdediging in februari een jaarabonnement in het Zwin Natuur Park te starten om die kennis verder te verruimen. Het was namelijk een aangename ervaring om 30 dagen lang deel te mogen uitmaken van het Zwinteam.