Status 9/09/19

Ooievaar Emily

Zoals reeds verteld in de vorige update, is Emily op 1 september aangekomen in het uiterste zuiden van Spanje.

Het gebied rond Tarifa en Gibraltar is de plek waar elk jaar honderdduizenden trekvogels, waaronder vele tienduizenden ooievaars, de oversteek maken naar Afrika. Hier, bij de Straat van Gibraltar, is de afstand tussen Europa en Afrika het kortst. Trekvogels die afhankelijk zijn van thermiek zorgen er voor dat ze weinig mogelijk over zee moeten vliegen.
Daarom concentreren ze zich op deze plek grote aantallen vogels. In dit gebied waaien vaak heel sterke winden, die de trek bemoeilijken. Daardoor duurt het vaak even vooraleer trekvogels de oversteek kunnen maken. Ze moeten wachten tot de windcondities gunstig zijn.

Emily heeft zich de voorbije dagen opgehouden in een klein gebied vlakbij de Straat van Gibraltar. Elke nacht slaapt ze op dezelfde plaats, vermoedelijk in bomen. Overdag zoekt ze voedsel in een groot landbouwgebied genaamd ‘La Janda’. Haar verplaatsingen zijn heel kort, tot maximaal een drietal kilometer ver van haar slaapplaats. We vermoeden dat ze, samen met veel andere ooievaars, op goede windcondities wacht om de oversteek te maken. Heel spannend om te zien wat ze de volgende dagen gaat doen!

Ooievaar Reinout

De zender van ooievaar Reinout heeft het de laatste dagen wat laten afweten. Het is niet de eerste keer dat Reinouts zender gedurende korte tijd geen signalen uitzendt. We maken ons dus niet meteen zorgen over Reinout zelf.

Op 4 september had hij het nog steeds prima naar zijn op het afvalstort nabij Villa de Valecas, ongeveer 15 kilometer ten zuidoosten van Madrid. Mogelijk is hij daar nog steeds aanwezig. We hopen zo snel mogelijk een nieuw contact te krijgen met zijn zender.
Op de foto zie je op Google Street View in de verte het afvalstort waar hij overdag voedsel zoekt. Een vrij troosteloze plek, maar voor een jonge ooievaar wel eentje met een grote aantrekkingskracht: veel soortgenoten èn veel voedsel!

Hopelijk hebben we snel weer contact met Reinout’s zender.

Ooievaar Hadewijch

En dan is er nog Hadewijch, onze meest noordelijke zenderooievaar. Sinds 30 augustus hangt ze rond in de ruime omgeving van het dorpje Pinsoro, in het noordwesten van de regio Aragon. Tot 5 september bleef ze daar in de buurt rondhangen. Ze leek vooral in landbouwgebied voedsel te zoeken.

Op 6 september maakten ze een verplaatsing ongeveer 15 kilometer in oostelijke richting. Ze kwam terecht op een afvaltstort bij het plaatsje Ejea de los Caballeros. Opvallend hoe vaak onze ooievaars op afvalstorten terecht komen. Op die storten komen grote aantallen ooievaars voor, dus het is onvermijdelijk dat onze gezenderde jongelingen zich daar ook toe aangetrokken voelen. Hadewijch bracht de nacht van 6 september door op een klein gebouw nabij de stortplaats waarop zich een aantal ooievaarsnesten bevonden. Ook een aantrekkelijk plekje dus!

Blijkbaar voelde de vogel zich toch niet zo goed thuis bij dat nieuwe stort, want op 7 september vloog ze alweer naar haar vertrouwde gebied nabij Pinsoro. Daar bleef ze ook de volgende dag hangen.

Op 9 september kreeg de reislust Hadewijch echter alweer te pakken. Ze verplaatste zich toen ongeveer 35 kilometer naar het zuidwesten, naar het stadje Tudela. Daar sliep ze bovenop de kerk. Tudela is een bekende plek voor Belgische ooievaars. We zijn benieuwd of ze hier lang halt gaat houden of ze weer haar reislust heeft terug gevonden en verder zal vliegen!