Status 21/08/19

De drie bezenderde ooievaars zijn samen aan hun trektocht naar het zuiden begonnen! 

Begonnen aan de trektocht

Op woensdag 21 augustus was het zo ver! Na een laatste nacht in het Zwin Natuur Park zijn de drie ooievaars richting het zuiden vertrokken.

Ze gingen102 kilometer ver en hielden halt in Noord-Frankrijk, nabij Aire-sur-la-Lys. Daar verbleven ze even nabij een afvalverwerkingsplaats om voedsel te zoeken. 

Ooievaars zijn nu eenmaal alleseters en zelfs schrokkoppen. Voedsel zoeken op vuilnisbelten is niet ideaal en houdt ook gevaren in, want gif en plastic zijn een belangrijke doodsoorzaak bij ooievaars die dikwijls vuilnisbelten of stortplaatsen bezoeken. 

Vervolgens trokken ze verder zuidwaarts, vermoedelijk komen ze zo in de regio van de Somme terecht, waar de kans groot is dat ze andere ooievaars tegenkomen om samen verder te trekken. 

Ideale weersomstandigheden

De weersomstandigheden waren vorige week niet optimaal om de tocht in te zetten, maar met het mooie nazomerweer met veel zon en weinig wind is er veel warme lucht aanwezig.

Deze warme lucht is voor een ooievaar ideaal om op te stijgen en makkelijker om met  die enorme vleugels naar het zuiden te zweven. Ze leren steeds beter hoe ze gebruik moeten maken van opstijgende warme lucht (thermiek) en hoe ze van warme luchtbel naar warme luchtbel kunnen zweven. Hoe beter ze dit kunnen, hoe veiliger en sneller ze naar het zuiden geraken.