Nieuwe tentoonstelling Guillaume Bijl in het Zwin Natuur Park

Kunstenaar Guillaume Bijl creëert deze zomer een nieuwe, ruimte-vullende installatie in de panoramazaal van het Zwin Natuur Park. Hij laat zich hierbij inspireren door de toeristische beeldcultuur aan de Kust die hij verweeft met kunsthistorische referenties en alledaagse situaties. Provincie West-Vlaanderen, Westtoer, Zwin Natuur Park en Agentschap Natuur & Bos slaan de handen in elkaar voor de organisatie van de tentoonstelling, onder curatorschap van Heidi Ballet (Beaufort 2018).

28-06-2019

Referentiefiguur in de kunstwereld

De Antwerpse kunstenaar Guillaume Bijl (1946) is een referentiefiguur in de kunstwereld. Hij is vooral gekend voor zijn 'transformatie-installaties', waarbij hij tentoonstellings-ruimtes transformeert in herkenbare alledaagse plekken zoals een autorijschool, een supermarkt, een matrassenwinkel of, onlangs nog, een Casino (Play, 2018, Kortrijk). Deze interieurs worden met zo’n doorgedreven oog voor detail nagebouwd, dat er bij het publiek een gevoel van vervreemding ontstaat, en onze consumptiemaatschappij in vraag gesteld wordt.

Vijf meter hoge meeuw

In de nieuwe ‘Sorry-installatie’ in het Zwin Natuur Park combineert Bijl verschillende elementen, onder andere een vijf meter hoog meeuwenbeeld, en plaatst deze in een fictief indoor duinenlandschap. Curator Heidi Ballet: “De installatie past binnen de reeks van Sorry-werken die Bijl maakt sinds de jaren '80.  In de sorry-werken wijkt hij af van zijn gekende stijl, namelijk de installaties waarbij hij tentoonstellingsruimtes transformeert. Het is daarom dat  hij voor deze reeks werken steeds het koele woord 'sorry' gebruikt als titel. In het Zwin Natuur Park liet hij zich inspireren door zowel de alledaagse beeldcultuur aan de kust als de kunstgeschiedenis. Door de absurde combinatie van elementen heeft de installatie iets weg van een surrealistisch tableau, maar in feite is het tegelijk een installatie die de grens verkent tussen kunst en het dagelijks leven.”

Artwalks en schattentocht

Hedendaagse kunst en natuur: op het eerste zicht lijkt het misschien geen voor de hand liggende combinatie. “De ruime belangstelling voor de tentoonstelling ‘Wildlife Photographer of the Year’ vorige zomer toont aan dat de Zwin-bezoeker ook artistieke initiatieven erg kan smaken”, aldus gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe. “We zijn dan ook erg blij deze bijzondere tentoonstelling te kunnen presenteren in het Zwin Natuur Park en voorzien in de kantlijn een programma met verschillende kunstzinnige activiteiten, zoals elke woensdagmiddag een kunstenwandeling met Zwingids, workshops land art voor alle bezoekers en een dagelijkse schattentocht voor kinderen.”

De tentoonstelling loopt van 30 juni tot 15 september 2019. Een bezoek aan de tentoonstelling is inbegrepen in het toegangsticket tot het Zwin Natuur Park. Het Zwin Natuur Park is de hele zomervakantie dagelijks geopend van 10u tot 18u. In september op maandagen gesloten.