Nieuwe ooievaarspalen

12-12-2019

Er werd gebruik gemaakt van enkele winterse sluitingsdagen om een aantal ooievaarspalen in het Zwin Natuur Park te vervangen. Een deel van de ooievaarskoppels in het Park broeden op kunstmatige nestplatforms. Sommige van die platforms waren destijds geplaatst in dode bomen. Dode bomen rotten echter weg, en er was gemerkt dat een aantal van die nestbomen in slechte staat waren geraakt. Een ooievaarsnest wordt jaarlijks verder uitgebouwd doordat de ouders steeds weer nieuw nestmateriaal toevoegen. Daardoor worden de nesten steeds zwaarder. In combinatie met een dode nestboom die steeds instabieler wordt, verhoogt dat het risico dat de nesten vroeg of laat naar beneden vallen. Wanneer dat zou gebeuren tijdens het broedseizoen, als er eieren of jongen in het nest zitten, zou dat rampzalig zijn. 

Tijd voor actie dus, en daarom maakten we van de winter gebruik om de kunstnesten te verplaatsen naar nieuw geplaatste kunstpalen. Die kunstpalen werden goed vastgezet in de bodem. De kunstplatforms waarop al nesten waren gebouwd, werden met de grootste voorzichtigheid behandeld. De nesten zelf moesten ten allen prijze gespaard worden. Naast de dode boom waarop het kunstnest oorspronkelijk stond werd een nieuwe kunstpaal gezet. Vervolgens werd het kunstplatform met het volledige nest netjes op de nieuwe paal geplaatst.

De werkzaamheden verliepen prima. Nu is het spannend afwachten tot het nieuwe broedseizoen om te zien wat de ooievaars zelf vinden van de veranderingen! De twee koppels die op sommige avonden aankomen om de nacht door te brengen op hun nesten aan de ooievaarstoren hebben inmiddels al duidelijk gemaakt dat ze geen probleem maken van de verandering. Zij kwamen al slapen op hun oude nesten die nu op een nieuwe kunstpaal staan. Een grote opluchting dat onze publiekslievelingen de verandering probleemloos lijken te hebben aanvaard!