Kleurringen van jonge zwartkopmeeuwen

Op 16 juni werden op de broedeilanden in het Zwin in totaal 184 jonge zwartkopmeeuwen geringd in het kader van wetenschappelijk onderzoek.

26-06-2019

Metalen ring en witte kleurring

De vogels kregen een metalen ring aan de ene poot en een witte kleurring aan de andere poot. Op beide ringen staat telkens een unieke code. Een kleurring kan op afstand met een verrekijker of telescoop worden waargenomen en afgelezen. De kans dat een gekleurringde vogel wordt teruggemeld is daardoor veel groter dan met een metalen ring.

Ervaren team meeuwenringers

De actie gebeurde op professionele wijze met een ervaren team van meeuwenringers en onder directe supervisie van het Agentschap voor Natuur en Bos. Het was goed voorbereid en gebeurde op zodanige wijze dat de verstoring voor de zwartkopmeeuwen zelf en ook voor de andere broedvogelsoorten op de eilanden tot een minimum beperkt was. 
Er broeden dit jaar maar liefst 630 paar zwartkopmeeuwen in het Zwin. Dat is een verpulvering van het vorige record van 190 paar uit 2016. Er bevinden zich momenteel grote aantal jonge zwartkopmeeuwen op de eilanden. Binnenkort vliegen die uit, en dan zal de kolonie snel verlaten worden. Vanaf dan verwachten we dat er snel terugmeldingen zullen beginnen binnen komen van in het Zwin geringde zwartkopmeeuwen. We kijken al uit naar de resultaten!

Aflezingen uit 11 Europese landen

We zien in het Zwin vaak elders gekleurringde zwartkopmeeuwen. In 2019 alleen al werden totnutoe 110 verschillende vogels met kleurringen waargenomen. Die waren afkomstig uit maar liefst 11 Europese landen! Vanaf nu wordt het extra spannend, want er vliegen nu dus ook ‘Zwin-zwartkopmeeuwen’ rond die herkenbaar zijn aan hun kleurring. Dankzij het ringen van een dergelijk groot aantal ‘eigen’ vogels, in het Zwin geboren en geringd, gaan we binnenkort heel veel bijleren over de levenswandel van onze broedvogels.