Flamingo in het Zwin

06-10-2018

Op 27 september werd onze bijzondere gast in het Zwin de eerste keer opgemerkt: een heuse flamingo!
De vogel werd door een aantal waarnemers opgemerkt in de grote plas in de vlakte. Bij gebrek aan soortgenoten trok de flamingo op met Canadese ganzen, een wat vreemde combinatie.

Vreemde vogel

Flamingo’s komen normaal gezien niet voor bij ons. Flamingo’s in België worden in regel beschouwd als zijnde van niet-wilde oorsprong. Dat is ook het geval voor ‘onze’ vogel. Het gaat om een exemplaar met een ingewikkelde afkomst: een kruising tussen een Chileense flamingo en een roze flamingo. Chileense flamingo is een soort uit Zuid-Amerika, die echter ook in gevangenschap wordt gehouden. Soms ontsnappen die vogels, en dan vliegen ze vrij in het wild rond.

Broedkolonie in het gebied Zwillbrocker Venn

In de jaren ’80 ontstond er in Noordwest-Duitsland, in het gebied Zwillbrocker Venn, een broedkolonie van een groep ontsnapte Chileense flamingo’s. Die kolonie bestaat nog steeds. Jaarlijks broeden daar een 10-tal koppels, en inmiddels hebben ook enkele andere soorten flamingo’s (wellicht ook van ontsnapte origine) zich bij de groep aangesloten. De verschillende soorten kruisen er ook met elkaar.
De vogel in het Zwin draagt een rode kleurring aan de rechterpoot. De code op die kleurring wijst er op dat de vogel afkomstig is uit het Zwillbrocker Venn. De Zwin-flamingo is in het wild geboren, maar stamt af van uit gevangenschap ontsnapte vogels. De waarneming is doorgegeven aan de mensen achter het kleurringproject. Dezelfde vogel wordt al sinds juni 2017 regelmatig waargenomen in verschillende gebieden net over de grens in Zeeland. Blijkbaar heeft hij nu het Zwin als nieuw plekje ontdekt.

Ringprogramma voor flamingo’s in het Zwillbrocker Venn

Sinds 1982 gebruikt een populatie vrijlevende flamingo’s in West Europa het centrale eiland (het “Flamingo-eiland”) in de Lachmöwensee in het Zwillbrocker Venn, als broedeiland. Regelmatig zorgen flamingo’s in deze enig bekende flamingobroedkolonie in West-Europa voor nageslacht. In 27 succesvolle broedjaren kwamen tot en met het jaar 2018 zeker 171 flamingo’s ter wereld. Er werden 146 jongen geringd op een leeftijd van ca 8 weken.
De waargenomen flamingo in het Zwin met ringnummer 'ZV96' werd geringd op 7 juli 2016. In 2017 werd hij al eerder in België waargenomen in Oostende en kreeg hij de naam 'Helmut'. In Nederland werd hij in 2017 vaker waargenomen in o.a. Cadzand, Nieuwvliet en Breskens.  

Recentste waarnemingen 

De flamingo werd sinds 27 september verschillende keren waargenomen, zowel in de Zwinvlakte van het Zwin Natuur Park zelf, als in een straal van tien kilometer rond het Zwingebied.  
De flamingo trekt rond met Canadese ganzen, die wellicht tijdens de komende maanden af en toe het Zwin Natuur Park en het Zwingebied een bezoekje zullen brengen. Aangezien de flamingo vrij kan rondvliegen, kunnen we niet garanderen dat hij dagelijks in ons park aanwezig zal zijn. Er valt naast het bewonderen van de flamingo zeker genoeg te beleven in het Zwin Natuur Park als internationale luchthaven voor vogels! Het is nu volop trektijd voor vogels, dus zoals in een echte luchthaven is het nu een komen en gaan van vogels!