Coronamaatregelen Zwin Natuur Park

Beste bezoeker,

We zijn heel blij om je terug in het Zwin Natuur Park te mogen verwelkomen.

We houden hierbij uiteraard rekening met de verschillende maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad voorschrijft zodat je in alle veiligheid kan genieten van het mooie Zwin Natuur Park.

UPDATE maatregelen 10 juli: 
Vanaf zaterdag 11 juli 2020 is het dragen van een mondmasker verplicht in de binnenruimtes.

In het Zwin Natuur Park is een mondmasker dan ook verplicht in het bezoekerscentrum, de tentoonstellingsruimtes, de hutten van het huttenparcours en het kijkcentrum.

Raadpleeg de informatie van de federale overheid om te weten of jouw verplaatsing naar het Zwin Natuur Park toegelaten is.

Koop hier een toegangsticket Reserveer hier een ticket als abonnee

Lees zeker onderstaande veiligheidsmaatregelen bij het reserveren van een ticket:

Klik op een onderwerp om direct naar het onderdeel te gaan. 


Ticket reserveren 

Hoe kan ik een ticket kopen voor het Zwin Natuur Park? 

Volgens de voorschriften van de Nationale Veiligheidsraad moet je vooraf een ticket reserveren.
Doe dit bij voorkeur via onze website. Lukt dit niet? Dan kun je ons tijdens de openingsuren ook telefonisch bereiken op het nummer +32 50 60 70 86.

We hebben slechts een beperkt aantal tickets per half uur beschikbaar. Voorlopig ontvangen we 40 bezoekers per half uur aan de onthaalbalie.
Vergeet dus niet tijdig je ticket te reserveren om ons park te kunnen bezoeken!

Koop hier een toegangsticket Reserveer hier een ticket als abonnee

Hoe kan ik een ticket betalen?

Als je online reserveert, betaal je jouw ticket ook online.
Als je telefonisch reserveert, kun je jouw ticket aan de kassa betalen. Doe dit met bancontact, liefst contactloos.
Wie een waardebon of kortingsbon heeft, reserveert best telefonisch en brengt de waardebon mee om af te geven aan de kassa op het moment dat moet betaald worden.

Ik ben abonnee, moet ik ook reserveren?

Ook abonnees zijn verplicht om te reserveren. Aan het onthaal zal je jouw geldig abonnement moeten laten zien, alsook jouw reserveringsbevestiging. Deze mail krijg je als je online hebt gereserveerd. We reserveren elk half uur vijf tickets voor abonnees.

Reserveer hier een ticket als abonnee

Moet ik stipt op tijd komen en hoe lang mag ik blijven?

Het tijdslot duidt het half uur aan, waarbinnen je je moet aanmelden aan het onthaal. Voor je veiligheid vragen we je om daarna het circulatieplan te volgen en aan het einde van je bezoek het park te verlaten. 

Mondmaskers

Vanaf zaterdag 11 juli 2020 is het dragen van een mondmasker verplicht in de binnenruimtes.

In het Zwin Natuur Park is een mondmasker dan ook verplicht in het bezoekerscentrum, de tentoonstellingsruimtes, de hutten van het huttenparcours en het kijkcentrum.

Parking

Kan ik veilig een parkingticket nemen?

Aan de slagboom bij de toegang tot de parking bevindt zich een automaat om een parkingticket te nemen. Door op de knop te drukken verkrijg bekom je een parkingticket. Onze technische ploeg ontsmet de knop meerdere keren per dag voor jouw veiligheid. Om nog veiliger te werk te gaan, kun je een styluspen meebrengen om op de knop te drukken.

Hoe kan ik mijn parkingticket betalen?

Als bezoeker van het Zwin Natuur Park, betaal je jouw parkingticket aan de kassa met de kaart of Payconic.
Bezoek je het betalende gedeelte van het park niet, dan moet je voor vertrek jouw ticket aan de betaalautomaat op de parking betalen. Dit kan alleen met bancontact. Doe dit contactloos, zo vermijd je fysiek contact met de automaat. Deze automaat wordt minimum tweemaal per dag door onze medewerkers ontsmet.

Hoe kan ik mijn parkingticket laten valideren?

Het bezoekerstarief voor de parking is nog steeds geldig (5 euro per dag), maar de validatie van het ticket zal door jezelf worden uitgevoerd aan de kassa na betaling. Zo is er geen fysiek contact nodig met onze onthaalmedewerkers.

Onthaal bezoekerscentrum

Kan ik op een veilige manier het bezoekerscentrum betreden?

Bij aankomst aan het bezoekerscentrum, zul je duidelijk zien dat de ingang en uitgang gescheiden is. Moet je even aanschuiven? Hou dan zeker 1,5 meter afstand van de andere bezoekers.
We ontsmetten de deurklinken meerdere malen per dag  en vragen je om, eens je binnen bent in het bezoekerscentrum, jouw handen te ontsmetten. Aanschuiven doe je op de vloerstickers (vogelnest) tot aan de onthaalbalie.

Vanaf zaterdag 11 juli 2020 is het dragen van een mondmasker verplicht in de binnenruimtes.

In het Zwin Natuur Park is een mondmasker dan ook verplicht in het bezoekerscentrum, de tentoonstellingsruimtes, de hutten van het huttenparcours en het kijkcentrum.

Kan ik nog terecht aan het onthaal?

Om de social distancing te bewaren vragen we jou om aan te schuiven op de vloerstickers (vogelnesten). Er is een duidelijk parcours vastgelegd zodat je goed weet welke richting je moet volgen zodat de veilige afstand van 1,5m te gegarandeerd blijft. 

Een ticket kopen aan de balie kan enkel als je vooraf hebt gereserveerd. Doe dit online of telefonisch. 
Het aantal bezoekers is beperkt per tijdslot. Op de website zie je welke tijdslots nog beschikbaar zijn. Zo’n tijdslot duidt het half uur aan, waarin je je mag aanmelden aan het onthaal. Kun je geen online ticket reserveren? Bel dan even naar het onthaal voor een telefonische reservatie: 050 60 70 86.

De onthaalmedewerkers helpen je graag verder en zijn beschermd door antihoestschermen, dit voor jouw en hun veiligheid.

Bezoek in het park

Kan ik alles bezoeken in het park?

Het Zwin Natuur Park heeft een circulatieplan uitgewerkt, waardoor de bezoeker zo goed als altijd in één richting wandelt en niet kruist met andere bezoekers.  Een gids aan het onthaalplein zorgt voor de nodige uitleg. Er staat op verschillende plaatsen ontsmettingsgel ter beschikking.

Zo is het toch mogelijk om bijna van ons volledig aanbod te genieten:  huttenparcours, kijkcentrum, Zwinvlakte en de panoramatoren. De permanente tentoonstelling is ook open mits dragen van mondmasker en het gebruik van een styluspen. (deze wordt door de onthaalgids aangeboden) 

Kan ik duidelijk zien wat er te beleven valt?

Op verschillende plaatsen in het park krijg je meer uitleg over wat er te zien en te beleven valt. Volg steeds de aanwijzingen op de borden.

In het park staan er ook extra Zwingidsen ter beschikking.  Zij geven je enerzijds meer informatie over onze fauna en flora en anderzijds staan ze mee in voor het veilig stellen van de bezoekers: hou in het hele park 1,5m afstand van elkaar!

Kan ik de hutten langs het huttenparcours bezoeken?

In de hutten is er telkens een maximum aantal bezoekers toegelaten. Het maximum aantal wordt op de hutten vermeld. Gelieve hiermee steeds rekening te houden.

Het dragen van een mondmasker in de hutten is verplicht vanaf zaterdag 11 juli. 

Kan ik het kijkcentrum bezoeken?

Er wordt een duidelijk parcours opgezet om geen kruisverkeer te genereren en de social distancing van 1,5m te garanderen. Je gaat binnen via de ijzeren deur en de uitgang bevindt zich aan de andere zijde, aan de kant van de Zwinvlakte. Dit staat mooi aangeduid.
In het weekend en schoolvakanties vind je het zoutwaterlabo in het kijkcentrum. Respecteer ook hier de regel van 1,5m afstand.
In het kijkcentrum zijn er toiletten aanwezig.

Het dragen van een mondmasker in het kijkcentrum verplicht vanaf zaterdag 11 juli.

Kan ik in de Zwinvlakte wandelen?

Om de Zwinvlakte te betreden zal je het circulatieplan moeten volgen, dit betekent dat je via het huttenparcours zal wandelen om naar de ingang van de Zwinvlakte te gaan.
Social distancing geldt ook in de Zwinvlakte, al is de vlakte met een toegankelijk gedeelte van 125 hectare groot genoeg om samen van te genieten. De blauwe en groene wandellus zijn elk 2 km lang. Je kunt ook het blotevoetenpad volgen.

Kan ik de panoramatoren bezoeken?

In het circulatieplan voorzien we op het einde een bezoek aan de panoramatoren, waar er twee Swarovski Vista kijkers staan. Hiermee kun je onder andere de jonge ooievaars van dichtbij zien. Er zijn 8 personen tegelijkertijd op de toren toegelaten. Je kunt een wachtrij vormen op de grote trappen buiten richting panoramatoren (‘auditorium’).
Er zal een gids aanwezig zijn om de veiligheid te garanderen en om de Swarovski kijkers te ontsmetten.
Hou steeds voldoende afstand om in alle veiligheid te kunnen genieten van het 360°graden uitzicht!

Kan ik de permanente tentoonstelling bezoeken?

De permanente tentoonstelling kan na het huttenparcours en wandeling in de Zwinvlakte bezocht worden volgens een circulatieplan in de tentoonstelling zelf. Het dragen van een mondmasker is verplicht in de tentoonstelling vanaf zaterdag 11 juli. Je krijgt van de onthaalgids een stylus per gezin om de verschillende touchscreens contactvrij aan te raken. Ook zal je bij de start van de tentoonstelling gevraagd worden om je handen te ontsmetten. Alvast bedankt om met alle maatregelen rekening te houden. 

Kunnen de kinderen gebruik maken van de educatieve belevingselementen?

Kinderen kunnen gebruik maken van de educatieve belevingselementen, dit werd terug toegelaten op donderdag 28 mei. 

Kan ik gebruik maken van de Swarovski kijkers?

Er staan op drie locaties Swarovski Vista kijkers ter beschikking van de bezoeker: panoramatoren (2), kijkhut (1) en Zwinvlakte (1).
Als er een gids bij de kijker aanwezig is zal de kijker telkens na elk gebruik ontsmet worden. Indien er geen gids aanwezig is zullen er ontsmettingsdoekjes aanwezig zijn. Daarnaast worden de kijkers meerdere malen per dag ontsmet door het Zwinteam.

Moet ik een mondmasker dragen?

Vanaf zaterdag 11 juli 2020 is het dragen van een mondmasker verplicht in de binnenruimtes.

In het Zwin Natuur Park is een mondmasker dan ook verplicht in het bezoekerscentrum, de tentoonstellingsruimtes, de hutten van het huttenparcours en het kijkcentrum.

Zwinshop

Kan ik producten aankopen in de Zwinshop? 

Onze Zwinshop is open en heeft het aanbod mooi uitgebreid. De in-en uitgang van de shop is duidelijk aangeduid via een te volgen parcours, zodat er voldoende afstand kan gegarandeerd worden.
Er zijn winkelmandjes ter beschikking om je aankopen te doen. Je mag de shop enkel betreden met een winkelmandje. Is er geen mandje beschikbaar? Wacht dan even tot het jouw beurt is. Je bent verplicht om de handen te ontsmetten voor je de shop betreedt.
Gelieve enkel de producten aan te raken als je deze ook koopt. Er is ontsmettingsmiddel aanwezig voor het binnen- en buitengaan. Betaal bij voorkeur contactloos of met de kaart.

Vanaf zaterdag 11 juli 2020 is het dragen van een mondmasker verplicht in de binnenruimtes, dus ook in de Zwinshop is het dragen van een mondmasker verplicht. 

Toiletten

Kan ik veilig een toiletbezoek brengen in het Zwin Natuur Park? 

Er zijn toiletten aanwezig op verschillende locaties (zie plan).
De toiletten in het bezoekerscentrum (op -1) zijn voorlopig gesloten. De toiletten worden viermaal per dag ontsmet en gepoetst.
In alle toiletten zijn er wastafels, zeep en papieren wegwerpdoekjes voorzien. 

Zwinbistro The Shelter

Kan ik drinken of eten nuttigen in Zwinbistro The Shelter? 

De Zwinbistro opent op dinsdag 9 juni. Uiteraard ook volgens alle federale maatregelen. 
Bekijk de info over The Shelter hier.

Kan ik picknicken in het park? 

Picknicken in het betalend gedeelte van het Zwin Natuur Park is niet mogelijk. We wachten op groen licht van de Federale Overheid om de picknickzone aan de ingang van het bezoekerscentrum open te stellen. 

Lockers

Kan ik gebruik maken van de lockers? 

De lockers aan het Natuur Educatie Centrum (gebouw voor de ingang van het Zwin Natuur Park) en in het kijkcentrum zijn open. 
In het kijkcentrum bedoeld om gerief in te plaatsen als je het blotevoetenpad wil afleggen.

De lockers op -1 blijven voorlopig niet beschikbaar.
Hou hiermee rekening en laat overbodige spullen in de wagen of voorzie een rugzak indien je ons bezoekt met de fiets.

Gebruik van de lift

Kan ik de lift gebruiken? 

Gebruik de lift enkel indien dit uiterst noodzakelijk is. De lift is beperkt tot max.1 persoon tegelijk of per contactbubbel. De liftknoppen worden regelmatig ontsmet.

Verrekijkers

Kan ik een verrekijker gebruiken? 

Momenteel worden verrekijkers niet uitgeleend. Er zijn 3 Swarovski kijkers ter beschikking (panoramatoren, kijkhut en Zwinvlakte). Breng gerust je eigen verrekijker mee.  

Weekendwandelingen

Kan ik nog deelnemen aan een weekendwandeling? 

Weekendwandelingen worden vanaf 13 juni terug opgestart. Bekijk hier alle informatie over de weekendwandelingen.

Groepsbezoeken

Kan ik het Zwin Natuur Park bezoeken met een groep/bedrijf/school?

Groepsbezoeken zijn terug mogelijk in beperkte groepen van max. 15 personen. 

Zwingidsen en Zwinteam

Bij wie kan ik terecht voor vragen? 

De Zwingidsen en Zwinmedewerkers herken je aan de blauwe jas met logo of zwart t-shirt met logo. Je kunt ook altijd bij het onthaal terecht.
Heb je een vraag? Je mag hen steeds contacteren. Gelieve wel steeds 1,5m afstand te houden. Zo bewaak je jouw en ook onze veiligheid. We doen er alles aan om jouw bezoek zo goed en aangenaam mogelijk te laten verlopen.
Welkom!