Submenu

Boomkikkerweekend

Boomkikkerweekend

Sinds het Agentschap voor Natuur en Bos in 2005 startte met een volledige herinrichting van het natuurgebied tussen Knokke-Heist en het Zwin, kreeg de natuur er weer volop kansen. De biodiversiteit nam er sterk toe. Eén van de opvallendste ambassadeurs van dit positief natuurverhaal is de boomkikker. Die kwam tot dan toe nog enkel voor in een poel op een privéterrein in Knokke-Heist. Aan de andere kant van de grens, in Retranchement, leefde er nog een vrij grote populatie. De inrichting van het Vlaams Natuurreservaat Zwinduinen en -Polders vonden de boomkikkers zó geslaagd, dat ze het gebied prompt veroverden. De laatste jaren zwelt het kwaakconcert van de boomkikkers in de maanden mei en juni dan ook steeds verder aan.
Vorig jaar werden er in het nieuwe Zwin Natuur Park verschillende natuurlijke waterpartijen aangelegd. De boomkikkers hebben die eigenlijk ook meteen ingepalmd. We mogen dus terecht spreken van ‘de terugkeer van de boomkikker’. Zo is het gebied van het Zwin, naast de Oostelijke grensstreek van Limburg, het tweede gebied waar nog boomkikkers leven in ons land.
Boomkikkers zijn prachtige dieren, maar om ze te zien moet je een geoefend oog hebben. Naast hun mooie geelgroene uiterlijk maken ze ook een heel specifiek geluid. Vooral in mei en juni kan je ze vanaf valavond volop horen roepen.

Wil je graag meer te weten komen over de boomkikker en andere typische amfibieën in onze regio? Kom dan zeker naar één van onze exclusieve wandelingen tijdens het boomkikkerweekend!

We starten de avond met een drankje in het Natuur Educatief Centrum. Van daaruit gaan we naar het theaterzaaltje in het hoofdgebouw van het Zwin. Daar geven we een presentatie over ‘Amfibieën en de boomkikker in het bijzonder’. Ondertussen is de zon ondergegaan, het moment waarop de kikkers hun kwaakconcert starten. In kleine groepjes loodsen Zwingidsen ons doorheen het Zwinpark. Samen gaan we de boomkikkers beluisteren en trachten te spotten van dichtbij. De geoefende oren en ogen van de Zwingids zullen daarbij onontbeerlijk zijn… Het wordt in elk geval een unieke belevenis!  

Bij guur weer is de kans om het geroep van de kikkers te horen en om ze te zien eerder klein, maar er valt altijd wat te beleven tijdens een nachtelijke wandeling in het Zwin Natuur Park!

Opgelet!

Tijdens de wandeling is het zeer belangrijk dat de groep héél stil is.

De gids zal de uitleg op dat moment dan ook tot een minimum beperken.

Kledij: stevige stapschoenen of laarzen, lange broek en geruisloze, donkere kledij. Losse regenjassen kunnen nogal ruisen.
(gsm-)zaklampen worden voorzien door het Zwin Natuur Park en moeten niet worden meegebracht.

We starten stipt, zorg dat je op tijd bent.

Kostprijs?
€ 15

Wanneer?        
vrijdagavond 2 juni       20.30u tot ± 23u
zaterdagavond 3 juni    20.30u tot ± 23u

Waar?
Bij het Natuur Educatief Centrum van het Zwin Natuur Park, Graaf Léon Lippensdreef 8, 8300 Knokke

Inschrijven?
Vanaf 2 mei

Haast je, want de plaatsen zijn beperkt! (maximum 30 personen per avond)